SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Djurgårdens IF Fäktförening
Fotboll

Vad är fäktning?

Fäktning är en komplex men lekfull kampsport som kräver god koncentrationsförmåga och kondition lika mycket som teknik och explosivitiet. Det krävs tekniska och taktiska grundpelare för att utföra det man vill i en match men lika viktigt är det att ha ett stabilt huvud för att kunna ta fram sin bästa fäktning när det väl gäller. 
Det är en av de fem sporter som funnits med i de Olympiska sommarspelen sedan 1896 (tillsammans med simning, cykling, gymnastik och friidrott).
VAPNEN
Fäktning delas in i tre grenar; värja (epee), florett (foil) och sabel (sabre). Varje gren har regler för hur och var man får träffa.
 
VÄRJA är ett stötvapen, vilket betyder att en träff registreras endast när spetsen på vapnet trycks in. Den fäktare som träffar sin motståndare först i en match, får poäng. I värja är hela kroppen träffyta.
                         
 
FLORETT är liksom värjan ett stötvapen men här är bara bålen träffyta - allt annat är ogiltig stöt. För att få poäng krävs att fäktaren har prioritet, vilket hen får genom att antingen attackera själv eller parera en attack och sedan gå till motattack.
                       
 
SABEL är både ett stötvapen och ett huggvapen. För att en träff ska vara giltig i sabel måste antingen spetsen tryckas in eller klingan nudda motståndaren. Bålen, armarna och huvudet är träffyta. Samma prioriteringsregler som för florett gäller. 
                                
 
KLÄDERNA
Fäktkläder är gjorda i slitstarkt tyg för att skydda fäktaren och samtidigt låta denne röra sig smidigt. Knähöga strumpor och trekvartslånga byxor skyddar benen; bröstskydd, plastrong och fäktväst skyddar överkroppen; handske skyddar handen och en mask i stålvisir skyddar ansiktet. 
 
 
MATCHERNA
Fäktmatcher sker på en bana som kallas pist. Den är 14 m lång och 1,5 - 2 meter bred. Kliver du utanför pistens långsida stoppas matchen och du måste flytta tillbaka en meter från där du stod. Kliver du med båda fötterna utanför den bakre linjen får din motståndare poäng.
I tävlingssammanhang pågår en fäktmatch antingen till 5 poäng eller till det att tiden (3 minuter) går ut. I en direkteliminering varar matcherna 3 x 3 minuter med 1 minuts paus emellan eller till det att någon sätter 15 stötar. Fäktning sker också i lag om tre personer, där varje person i respektive lag ska möta motståndarlagets tre personer. Lagmatchen fäktas till 45 stötar eller till att alla nio matcher genomförts.
 
 
Fäktning för barn och ungdomar
2022-07-11 13:19

 

I Djurgårdens IF Fäktförening ska alla känna sig välkomna. Verksamheten bygger på de riktlinjer som SvFF och RF tagit fram och ska återspegla att barn och ungdomar har olika ambitioner. 

 

Svenska Fäktförbundet program "Fäktningen inför framtiden" skriver så här om hur verksamhet för barn och ungdomar skall bedrivas:

 

"Fäktningen skall vara en motionsform för ungdomar oavsett kön eller bakgrund, vilken skall ge dem en möjlighet att, efter individens möjligheter och behov, utvecklas såväl fysiskt som mentalt.

 

Grunden för föreningsarbetet är att det finns utrymme för de ungdomar som vill ha fäktning som en rolig sport och motionsform och som senare kanske vill starta en mer elitbetonad träning och tävling.

 

Målet är att få allt fler ungdomar att växa med fäktningen för att efter ungdomsåren fortsätta med idrotten antingen som motionär eller som tävlingsfäktare.

Det långsiktiga syftet med ungdomsarbete skall vara att skapa förutsättningar för att få en bredd inom svensk fäktning, vilken i sin tur kan generera svenska seniorfäktare i världsklass.”

 

Mer att läsa finns i SvFFs dokument Utvecklingstrappan och Riksidrottsförbundets skrift Anvisningar för barn- och ungdomsidrott 

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Hem, 16/01 09:22 
Hem, 14/01 11:39 
Hem, 17/12 00:42 
Hem, 26/11 15:12 
Hem, 26/11 14:54 
 
Instagram
Vi samarbetar med