Hoppa till sidans innehåll

VM-bloggen


 

Sista VM-rapporten, del 2 – Jakob Stymne:

”Jag blev födelsdagsfirad av laget på onsdagskvällen, vi gick ut och åt en god middag och upptäckte lite av Wuxis uteliv. Jag och Jonathan åt några starka grillade bläckfiskspett som nattkäk innan hemresan på kvällen, riktigt gott trots den småläskiga konsistensen…

På torsdagen passade jag, Emelie och Åsa på att åka in än en gång till Shanghai för att se lite mer av vad denna metropol hade att erbjuda. Det var molnigt och inte lika hett som vanligt så vi passade på att vandra runt lite, se en fin kinesisk park, gå på propaganda-museet samt traska runt i de franska kvarteren. Jag är glad att vi tog oss tiden att åka in igen då vi inte hade tid att turista före tävlingen.

På det stora hela måste jag säga att jag är nöjd med både min insats och med denna Kinaresa. På EM för några veckor sen upplevde jag min fäktning som ansträngd, men här tyckte jag att jag verkligen lyckades få ut det mesta av min fäktning och genomförde flera av de konkreta aktionerna jag och Ivan har slitit med under säsongen. 

Både Jonathan, Emelie och jag vill tacka för ert stöd under resan och att vi fått möjlighet till att resa med på detta häftiga evenemang. Vi tar med oss många lärdomar och erfarenheter att dra nytta av, förhoppningsvis på kommande mästerskap.  

Slutligen vill vi tacka ledarstaben och inte minst förbundskaptenen och vår egen fäktmästare Ivan Makkai för support, coachning och allt annat runt omkring. 

Vi ses på klubben och på pisten!"

 

 

Sista VM-rapporten, del 1 – Jakob Stymne:

”Nu i detta ögonblick sitter jag på Köpenhamns flygplats, fortfarande några timmar från den egna sängen efter ca 20 timmars resa. Vid det här laget känns det riktigt skönt att komma hem till den bekanta maten, språket och kulturen och få lite välförtjänt semester och ledighet.

Vår lagtävling gick av stapeln den 25e Juli, vilket lustigt nog sammanföll med min födelsedag. Detta var inget jag reflekterade över när jag vaknade utan tvärtom var det fullt fokus på fäktningen som gällde. Vi blev lottade mot USA i 32-tablån, och vi såg verkligen möjligheten att vinna. USA hade en relativt hög världsranking (8a inför tävlingen) men vi tyckte ändå att de hade ett lag med något mindre rutinerade fäktare än alternativa motståndare som Ukraina eller Schweiz. Dessutom kände jag till deras fäktare från min studietid i New York förra säsongen.

Amerikanernas starkaste fäktare var McDowald. Han kom till kvartsfinal i den individuella tävlingen och därmed är rankad topp 10 i världen inför nästa säsong. Det var med viss nervositet i kroppen som jag gick upp mot honom i den andra matchen i lagtävlingen, trots 3-1 ledning. Jag visste att killen hade ett riktigt snabbt anfall och försökte därför fokusera på att hålla avståndet och sticka upp honom på handen innan han hann fram. Denna taktik lönade sig väl och jag gick 4 plus i stötar och vi ledde med 10-4.  

Amerikanerna plockade sedan successivt ikapp sitt underläge över lagmatchens gång. Det var jämnt hela matchen, till slut förlust 39-45. Det var bittert att förlora en jämn match. Men vi var ändå nöjda med en fin insats mot ett lag som senare förlorade med endast en (!) stöt i kvartsfinalen mot Frankrike. Fortsättning följer i del 2.”

 

Kinarapport dag 11, onsdag, Emelie Mumm:


”Det är onsdag eftermiddag här i Wuxi. Jag kom precis tillbaka från hallen efter att ha hejat på herrvärjans lagmatch i T32 mot USA och damflorettens match mot Singapore i T32. Tyvärr förlust för Sverige i båda lagmötena. Jakob, Linus, Bartek och Jonathan gjorde en stark match mot USA som är rankade 8 i världen just nu. Även florettlaget med Ester, Miriam, Patricia och Harriet fäktade en jämn match som slutade i förlust med knappa stöten.

Att fäkta lag är enligt mig något av det absolut roligaste som finns. Jag har fäktat både med klubbkompisar på nationell nivå och med landslaget på internationell nivå och det ger samma energikick varje gång. Dynamiken i laget är alltid annorlunda: ibland är det stor ålderskillnad, ibland ingen alls, ibland känner alla varandra väl och ibland är det första gången man fäktar tillsammans. För mig är det just den här dynamiken som gör lagfäktning så spännande. Det gäller att hitta rutiner, stämning och trygghet i laget som möjliggör allas bästa fäktning på pisten. Det låter kanske lätt i teorin men det är utmanande i verkligheten. Med detta sagt så kan ett lag givetvis ha en otrolig laganda och ändå inte vinna matcher på grund av att motståndarlaget helt enkelt fäktar bättre.

Det här leder mig in på lagtävlingen som gick av stapeln igår, tisdag. Jag, Åsa, Ebba och Natalie ställdes mot Japan i T32. Inför tävlingen hade de ranking 13 och vi 18. Jag inledde lagmötet med en förlust mot Shimokawa, en vänsterhänt kavelfäktare som varit med i laget länge. Besvikelsen hos mig var stor, men av erfarenhet vet jag att det bara är att ta några djupa andetag, ladda om inför nästa match och framförallt fokusera på att stötta de andra i laget som ska fäkta. Tyvärr låg vi i underläge matchen ut och trots tidvis bra fäktning räckte det inte till vinst. Det var en tuff förlust eftersom vi inte fick fäkta vidare i T16 med garanterade placeringsmatcher. Efteråt tillät jag mig att vara ledsen och besviken. Vi är ett ungt gäng som börjar hitta varandra i laget och jag vet att vi kan gå långt. Men den här lagtävlingen var de japanska fäktarna för bra - de överraskade oss och fäktade bättre. Vi har alla saker att jobba på till nästa lagtävling och det kommer vi göra.

Efter elva dagars träning och tävling är alltså VM 2018 över för den svenska truppens del. Seniorsäsongen 17-18 är slut. Ett stort tack till alla som följt och stöttat oss under dessa dagar! Vi återkommer med en till rapport före hemresan.”

 

 

 

Kinarapport dag 9, Jonathan Svensson:


”Jag har varit i hallen hela dagen och följt herrvärjan. Den häftigaste upplevelsen hittills på VM-äventyret! Det har varit många bra matcher och vissa fäktare med högre ranking överraskade. Ukrainaren Svichkar till exempel tog sig till semi och slog bl.a. ut fjolårsmästaren Paolo Pizzo i 32-tablån vilket inte var så väntat. Det visar hur små marginalerna är. Fransmannen Yannick Borel vann guld efter att på vägen mot final bl.a. vunnit en tight match mot FFFs Grigori Beskin (15-14). 

I övrigt har jag fortsatt reflektera över min egen tävlingsinsats samt träna för lagtävlingen (onsdag morgon svensk tid). Om jag utgår från min egen fäktning -styrka, snabbhet, teknik och fotarbete - och jämför med de bästa fäktarna så ser jag nu lättare vad jag måste lägga mera fokus på. 

I förrgår tog jag, Linus och Bartek en liten paus från aktiviteterna. En liten utflykt till ett köpcentrum med lite arkadspelande var allt vi orkade göra. Jakob hade lite mera energi så han for till Nanjing tillsammans med de flesta andra. 

Jag har aldrig riktig varit ett stort fan av kinesisk mat hemma i Sverige. Men här är det oftast både gott och billigt! Frukosten på hotellet här i Wuxi har inte varit någon favorit. Jag har istället valt att gå till ett litet lunchställe i närheten. En kycklinggryta med dricka kostar ca 25kr, mycket prisvärt. 

Nu laddar vi för herrarnas lagtävling på onsdag, men först damvärjan mot Japan tisdag morgon (svensk tid 04.45). Tuffa ingångsmatcher för båda lagen, men absolut möjligt. Håll tummarna för oss! ”

 

 

Kinarapport dag 8, Emelie sammanfattar den individuella tävlingen:

Intervju med Emelie 

 

Kinarapport dag 7, fredag kväll 20180720, Jakob Stymne:

Just nu befinner jag mig på rummet, utmattad efter en lång tävlingsdag. De senaste dagar har varit hektiska och fyllda med nya intryck och det rundades av med den individuella tävlingen idag.

Igår förberedde vi oss genom vapenkontroll i hallen, och efter det utmanade jag, Emelie, Jonathan och Åsa den 35-gradiga värmen och gick ned till en sjö någon kilometer bort från hotellet. Där fanns några rätt häftiga kinesiska broar och lite grönska vilket var en skön kontrast till asfalts- och betongområdet vi bor i.

VM är en lite speciell tävling på så sätt att det ofta är många mindre fäktnationer, i geografisk närhet, som ställer upp. Jag har dock fått höra att det är färre VM-deltagare än vanligt på grund av stort resavstånd för många denna gång.

Inför tävlingsstart hade jag förberett mig både med meditation och lektion med Ivan. Detta tyckte jag gav utdelning redan i första matchen när jag mötte Kweon från Korea, rankad 25 i världen. Tyvärr blev det förlust 4-5, och jag hade dessutom två förluster till med en stöt. I de avgörande lägena syntes erfarenheten ta ut sin rätt. De jag förlorade mot var alla i 30-års åldern, på touren säkert 10 år mer än jag. Tyvärr blev det stolpe ut även för Jonathan i sitt första senior-VM som andraårsjunior.

Jag var helt övertygad om att jag hade åkt ut efter poulen, efter bara en vinst. Jag fick göra mitt bästa för att på kort tid ladda om mentalt inför direktmatchen. Jag blev lottad mot Seeve från Finland, en rätt duktig kille som jag fäktat en del mot på träningsläger. Jag trodde han skulle passa min fäktning rätt bra. Jag var dock för ivrig i början och hamnade i ett underläge som jag inte lyckades hämta igen. Jag är relativt nöjd med min fäktning trots allt.

På det stora hela ger detta VM många viktiga lärdomar både för mig och för Jonte. Och lagtävlingen har vi kvar! Det är klart att jag hade hoppats att vinna fler matcher individuellt men det är bara att konstatera att ännu mer tävlingserfarenhet och mästerskapserfarenhet krävs för att etablera sig på den här nivån.

Istället gläds jag åt Emelies fantastiska insats igår och ser framemot att heja på henne i övermorgon!

 

20180720 dag 7:

Tre av fyra herrar vidare från poules i morse, Jonathan mötte hårt motstånd och utan vinster blev det ingen DE i dag. Jakob och Linus Islas Flygare föll ifrån i sin första DE i T128, medan Bartlomeij Mancewicz vann sin första DE men förlorade mot ungraren Berta i prel T64. I tuffaste konkurrens gick således ingen av de svenska herrarna vidare till ordinarie T64 på måndag. Nya tag i lagtävlingen 25/7!  Dagens glädjeämne i svensklägret var florettens Ester Schreiber som tog sig in i T64 för fortsatt fäktning nästa vecka.  

                      

Rapport fr herrtävlingen följer. 
Resultat hittills: https://www.fencingtimelive.com/…/63E63654903643BFB7B643531…

 

20180719 dag 6:

Yes! Det gick som vi hoppades och trodde - Emelie vidare till 64-tablån som fäktas ut 22/7, även Åsa Linde (UFF) vidare. Nu håller vi även tummarna för Jakob, Jonathan och övriga killar imorgon bitti, start 05.20 svensk tid.

 

Foto: TeamBizzi

 

 

20180718 dag 5, Emelie Mumm:

Efter några dagars träning i Shanghai var det igår (tisdag) dags för mig och de andra i damvärjlaget att åka till Wuxi för de sista förberedelserna innan tävlingsstart. Det tar ca 40 min med snabbtåg mellan de två städerna. Vid ankomst drog vi direkt till hallen för att fäkta ett pass och känna in stämningen. Arenan är imponerande. Vid varje ingång finns säkerhetskontroll där både väskor och personer scannas liksom på flygplatser och ingen passerar in eller ut utan ackreditering. Dessutom är det otroligt mycket personal på plats som ständigt är redo att hjälpa till. Några voluntärer bad även om autografer vilket var väldigt roligt och ovant. Jag känner mig som en elitidrottare på OS! Fäktpasset bestod av intensiv assaultfäktning. Jag är ofta nervös och spänd i kroppen innan jag fått fäkta några matcher i tävlingsarenan, så även denna gång. Men det räcker att köra ett pass så släpper det.

- Idag, onsdag, har jag gjort vapenkontroll. All utrustning godkänd och stämplad. Har även kontrollerat alla spetsar och kontakter en sista gång. Det finns konstant något att mecka med och utrustningen måste vara i perfekt form för att jag ska kunna fokusera på det jag är här för: att fäkta bra för att vinna matcher.

- Herrvärja och damflorett joinade idag från Shanghai och vi åkte tillsammans till hallen för att träna. Jag körde lektion 40 min med Ivan - fokus på snabb spets och acceleration i anfallen. Jag känner mig pigg och stark i kroppen inför imorgon. De andra i truppen fäktade och körde lektioner.

- Det är otroligt varmt (30-35gr) här och vi måste hela tiden påminna varandra om att dricka vatten. Jag dricker även vätskeersättning varje dag.

- Poulerna är uppe nu och jag startar 09.00 på gul pist. Åsa, Ebba, Natalie och jag startar alla samtidigt så se till att heja fram oss imorgon bitti (torsdag)

De svenska värj- och florettlandslagen

Träningshallen

Tävlingsarenan

Emelie och Åsa Linde

 

20180715, Kina-rapport dag 2, Jonathan Svensson:

Nu har vi landat i Shanghai och slagit läger ungefär 40 min utanför centrum. Det känns som en lite lugnare del av staden, inte så mycket bilar och folk som jag hade förväntat mig i en kinesisk storstad.

Vi har haft våra första träningar på plats. Klockan 9 hade vi benarbete med Henke och sedan hade jag lektion med Ivan. Formen känns bra. Träningen under säsongen har lönat sig och efter att ha landat och sovit en natt i Kina så har jag blivit mera taggad på att tävla. Jag är mest överraskad av att jag kunde hålla bra fokus på träningen trots att sömnen har blivit helt och hållet störd av flygresan.

Efter rehab och stretch gick vi och åt lunch. Maten är bra och rätt billig om man hittar rätt restauranger. Det både ser, smakar och känns som kinesisk mat ska göra. Shanghai är internationellt så givetvis finns exempelvis McDonalds, Subway och italienska ställen med samma prislapp som hemma. På kvällen drog vi in till Shanghais shoppinggator och kollade runt. Varuhuskedjor med mera verkar i stort sett vara desamma som i vår del av världen.

Stämningen i truppen är god, alla verkar vara positiva. Det är viktigt eftersom vi spenderar all tid tillsammans i svensklägret. Hittills motsvarar Kina mina förväntningar: häftigt, många färger, mycket avgaser och stora byggnader. //Jonathan Svensson. ”

Damernas värjkval onsdag 19/7, forts 22/7. Herrarnas värjkval torsdag 20/7, forts 23/7. Här kan du följa tävlingarna: http://www.wuxifencing2018.cn/en/

 

 

20180714

Junioren Jonathan Svensson berättar om förberedelserna inför sitt första seniormästerskap. Landslagen är nu i Shanghai för några dagars läger på plats. Rapport följer.

.

.

 

 

20180713

Idag åker hela landslagstruppen till Kina. Emelie Mumm berättar vilka fjolårserfarenheter hon tar med sig till årets VM. Emelie utgör tillsammans med Ebba Karlsson o Natalie Wramner (Gotland) samt Åsa Linde (Uppsala) det unga lovande svenska damlandslaget i värja på VM 19-27 juli.

 

 

 

 

20180712

Jakob Stymne utgör tillsammans med Jonathan Svensson, Linus Islas Flygare  (Uppsala) och Bartlomiej Mancewicz (Gotland) det unga lovande herrlandslaget i värjfäktning på VM. Hör om Jakobs förberedelser här. Vill du också åka till VM? Läs mer om höstens nybörjarkurser

 .

 

 

 

 

20180701

Sista veckans prep före avresan till Kina på fredag har inletts med ett helgläger för killarna i Hellerup norr om Köpenhamn. Jakob och Jonathan rapporterar om bra motstånd från 19 fäktare ur danska, nederländska, brittiska, uzbekiska och rumänska landslagen. Är det inte två SWE topp 8 i assaut-/matchfäktningen? Vi återkommer med rapporter från kommande veckans finslipning i Stockholm och Uppsala.

 

 

 

Uppdaterad: 30 JUL 2018 10:38
 
insta

 

 

fieorg

   

  

Postadress:
Djurgårdens IF FF - Fäktning
Box 55926
10216 Stockholm

Besöksadress:
Artemisgatan 19
11542 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086641464
E-post: This is a mailto link