Hoppa till sidans innehåll

Vad är fäktning?


faktning3

Fäktning är en komplex men lekfull kampsport som kräver god koncentrationsförmåga och kondition lika mycket som teknik och explosivitiet. Det krävs tekniska och taktiska grundpelare för att utföra det man vill i en match men lika viktigt är det att ha ett stabilt huvud för att kunna ta fram sin bästa fäktning när det väl gäller. 
Det är en av de fem sporter som funnits med i de Olympiska sommarspelen sedan 1896 (tillsammans med simning, cykling, gymnastik och friidrott).

VAPNEN
 
Fäktning delas in i tre grenar; värja (epee), florett (foil) och sabel (sabre). Varje gren har regler för hur och var man får träffa.
 
VÄRJA är ett stötvapen, vilket betyder att en träff registreras endast när spetsen på vapnet trycks in. Den fäktare som träffar sin motståndare först i en match, får poäng. I värja är hela kroppen träffyta.
                         
 
FLORETT är liksom värjan ett stötvapen men här är bara bålen träffyta - allt annat är ogiltig stöt. För att få poäng krävs att fäktaren har prioritet, vilket hen får genom att antingen attackera själv eller parera en attack och sedan gå till motattack.
                       

SABEL är både ett stötvapen och ett huggvapen. För att en träff ska vara giltig i sabel måste antingen spetsen tryckas in eller klingan nudda motståndaren. Bålen, armarna och huvudet är träffyta. Samma prioriteringsregler som för florett gäller. 
                                
 

KLÄDERNA
 
Fäktkläder är gjorda i slitstarkt tyg för att skydda fäktaren och samtidigt låta denne röra sig smidigt. Knähöga strumpor och trekvartslånga byxor skyddar benen; bröstskydd, plastrong och fäktväst skyddar överkroppen; handske skyddar handen och en mask i stålvisir skyddar ansiktet. 
Slide1
 

MATCHERNA
 
Fäktmatcher sker på en bana som kallas pist. Den är 14 m lång och 1,5 - 2 meter bred. Kliver du utanför pistens långsida stoppas matchen och du måste flytta tillbaka en meter från där du stod. Kliver du med båda fötterna utanför den bakre linjen får din motståndare poäng.
I tävlingssammanhang pågår en fäktmatch antingen till 5 poäng eller till det att tiden (3 minuter) går ut. I en direkteliminering varar matcherna 3 x 3 minuter med 1 minuts paus emellan eller till det att någon sätter 15 stötar. Fäktning sker också i lag om tre personer, där varje person i respektive lag ska möta motståndarlagets tre personer. Lagmatchen fäktas till 45 stötar eller till att alla nio matcher genomförts.
 
electric_piste

 
Läs mer:
 
 
FIE Handbok of regulations: http://www.fie.ch/Fencing/Charges.aspx
 
 


Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:39 Skribent: Emelie Mumm

Postadress:
Djurgårdens IF FF - Fäktning
Box 55926
10216 Stockholm

Besöksadress:
Artemisgatan 19
11542 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086641464
E-post: This is a mailto link