Hoppa till sidans innehåll

Korsade klingor


Om fäktningens och duellerandets historia

Av: Henning Österberg

Bokförlaget Atlantis

 
Risken att bli utmanad eller bli tvungen att utmana på duell var en ständig realitet för äldre tiders adelsmän. Deras tankesätt och uppträdande påverkades av att de ständigt skulle vara beredda att med vapen i hand försvara sin heder och riskera sitt liv. Att alltid ha värjan till hands vid sin sida var den främsta klassmarkören och skilde adelsmannen från övriga klasser. Vid hoven fanns fäktmästare som utvecklade nya tekniker och metoder. Med tiden kom fäktning dock att bli inte bara en sysselsättning för duellanter utan också en populär form av fysisk träning och fostran.

Henning Österberg, själv fäktare, skildrar duellens och fäktkonstens historia i ett europeiskt perspektiv med särskilt fokus på utvecklingen i Sverige. Läsaren får ta del av kungars och kända personers duellhistorier på liv och ibland död.


RECENSIONER 

- Till skillnad från åtskilligt av det som skrivits om fäktning tar sig Österberg an uppgiften med frejdigt humör och med glimten i ögat. Framställningen varvas av nedslag i för fäktkonsten avgörande skeenden samtidigt som författaren driver berättelsen framåt med festliga, sorgliga och tragikomiska exempel från fäktandets långtifrån alltid underbara värld.

 Torgny Nordin, Svenska Dagbladet

 

- I alldeles nyutkomna "Korsade klingor" ger den förre landslagsfäktaren Henning Österberg en övergripande och populariserad bild av duellens utveckling och svanesång. Det är en bra och koncis bok, och dess stora förtjänst är att den har ett utpräglat svenskt perspektiv...

 Pontus Kyander, Sydsvenskan

 

- Författaren och fäktaren Henning Österberg har skrivit en intressant historik över duellen, med svenska exempel som kompletterar den internationella utgivningen i ämnet. Anekdoterna faller lika tätt som bloddropparna i texten, med förkärlek för perifera fakta och makabra detaljer.

Kristian Ekenberg, Arbetarbladet

 

- En som försökt förstå sig på fenomenet dueller är Henning Österberg, tidigare landslagsman på värja. I boken ”Korsade klingor: om fäktningens och duellerandets historia” gör han en gedigen genomgång av dessa företeelsers koppling till varandra, med start i medeltidens juridiska dueller och slutpunkten i de svenska fäktklubbarna under tidigt 1900-tal.

 Linnea Tillema, DN

 

Beställ den här!

 
Uppdaterad: 08 MAJ 2022 18:45 Skribent: Petter Lindskog

Postadress:
Djurgårdens IF FF - Fäktning
Box 55926
10216 Stockholm

Besöksadress:
Artemisgatan 19
11542 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086641464
E-post: This is a mailto link