Hoppa till sidans innehåll

Så ska du uppträda om du är aktiv, ledare eller förälder

26 MAR 2012 09:11
Många som tävlar i ungdomstävlingar som Masters och S:t Erikscupen har någon gång råkat ut för eller blivit vittne till dåligt beteende. I denna artikel får du goda råd om hur du själv ska agera och vad du ska göra om du själv blir utsatt.
  • Skapad: 26 MAR 2012 09:11

  • I individuella tävlingar har ingen annan än de som fäktar rätt att kommunicera med domaren om vad som händer på pisten. De flesta domare accepterar dock positiva och lugna interventioner även från andra som rör till exempel fel på materielen som ingen har sett, klarlägganden när det gäller ställningen i matchen, frågor om klockan och tiden. Det är dock viktigt att förstå att sådana interventioner måste ske med omdöme och i lugn ton när fäktningen inte pågår och att man inte får riskera att störa domaren eller kan misstänkas ha som mål att försätta denne ur balans.
  • Tränare och supportrar har rätt att heja under pågående match. Vanligen accepteras enbart hejarop under pauser i matchen. På svenska ungdomstävlingar, där publiken i princip kan stå precis bredvid pisten i obegränsat antal, måste emellertid även rena hejarop hållas inom rimliga gränser.
  • Ingen har  rätt att ge taktiska råd till en fäktare under matchen, inte ens i pauserna mellan stötarna. Det gäller även enkla råd som "framåt", "ta det lugnt", "akta en meter kvar" etc. Den enda gång taktiska råd är tillåtna är i minutpauserna under direktelimineringsmatcher.
  • Om man som fäktare upplever att någon utomstående, till exempel en tränare, bryter mot dessa regler har man rätt att i lugn ton påpeka detta för domaren och denne är då skyldig att hantera situationen. Om man som fäktare inte är nöjd med situationen kan man be domaren att tillkalla överdomaren som har att slutligt lösa situationen.
  • Om man som tränare eller supporter/förälder upplever att någon annan utomstående uppträder felaktigt  så ska man inte direkt blanda sig i situationen. Undvik att bli "en lika god kålsupare". Den möjlighet som står till buds är att uppsöka överdomaren och förklara vad man tycker är fel. Överdomaren bör då konfererera med den berörde domaren och hantera situationen.
  • Om du under en tävling observerar dåligt beteende bör du reagera. I första hand genom att påkalla domarens uppmärksamhet om du är fäktare eller som ledare/förälder genom att tala med överdomaren och tävlingsledningen. Det är också bra om allvarliga missförhållanden rapporteras till föreningen så att vi kan föra dem vidare.
  • Tänk på att alltid vara saklig och att undvika att argumentera mot person. Det är det dåliga beteendet som inte är acceptabelt – inte människan bakom.


Inom DIF har vi ambitionen att följa ovanstående riktlinjer inom ungdomsfäktningen och på ungdomstävlingar som Masters och S:t Erikscupen. De som representerar vår förening som aktiva och ledare ska följa fäktsportens regler.

Anledningen är att vi anser att det är viktigt att man inom ungdomsfäktningen lär sig att fäkta enligt reglernas anda som är att den enskilde fäktaren själv inte enbart ska bemästra fäkttekniken utan även fatta de avgörande taktiska besluten under pågående match.

Vi anser också att det ger en dålig bild av vår idrott med vuxna som står runt en pist och skriker på domare och sina aktiva. Slutligen är det inte acceptabelt att ofta unga domare utsätts för påtryckningar från omkringstående vuxna.

Har du erfarenheter eller åsikter om situationen på ungdomstävlingar? Hör gärna av dig till This is a mailto link.

Skribent: Pierre Thullberg
 
insta

 

 

fieorg

   

  

Postadress:
Djurgårdens IF FF - Fäktning
Box 55926
10216 Stockholm

Besöksadress:
Artemisgatan 19
11542 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086641464
E-post: This is a mailto link