Hoppa till sidans innehåll

Amerikanskt återseende med fäktsalen

09 JUL 2018 21:36
I juni fick vi besök av George Block med hustru Margie från Texas. George och hans landsman Larry Paulson deltog i ett utbytesprogram inom femkampen och tränade hos DIF 1975-76. 42 år senare var det en kryssning som förde honom tillbaka till Sverige
  • Uppdaterad: 16 JUL 2018 10:55

Med ett rivningskontrakt på en ruffig etta utan bad/vatten tränade man flitigt varje dag för att kunna nyttja klubbens dusch. Trots hård träning var det svårt för amerikanerna "to keep up" berättade George, deras utbytesår sammanföll med storhetstiden i svensk fäktning och många av de främsta tränade med Bela i Hjorthagen. Mycket var annorlunda i Stockholm jämfört med hemma i USA, ölen var dyr, det fanns nästan inga restauranger och till Georges stora förvåning anförtroddes sopningen av fäktsalen enbart världsmästarna och OS-guldmedaljörerna.  

Vid fotot i fäktsalen på Bela, Hans Jacobson, Göran Flodström, Leif Högström och Carl von Essen stannade George upp och berättade att han trots enträgna försök under ett helt års tid inte lyckades sätta en enda stöt på Hasse Jacobson. Inte heller svenskan föll så värst väl ut. Georges tafatta försök med det nya språket bemöttes med den korta uppmaningen ”speak English” av Carl von Essen, Georges svenska med ungersk brytning och engelsk syntax var för svårsmält.

George återvände efter ett år i Stockholm till USA, blev så småningom simcoach och tränare till många mycket framgångsrika simmare. Idag lever han pensionärsliv men är fortfarande involverad i amerikansk simning.

Det var en rörd George Block som tillsammans med hustrun tog tunnelbanan tillbaka till hotellet efter att för en stund i minnet återupplevt tiden i fäktsalen med de svenska fäktarna, en fäktsal som var precis som han kom ihåg den.

 

 

 

 
insta

 

 

fieorg

   

  

Postadress:
Djurgårdens IF FF - Fäktning
Box 55926
10216 Stockholm

Besöksadress:
Artemisgatan 19
11542 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086641464
E-post: This is a mailto link