Domare

domare

DIFs Alexander Oxenstierna i domartagen

Info om vårens kurs:

Är du intresserad av att lära dig mer om fäktning och kanske tom döma framöver? Vi erbjuder både föräldrar och fäktare (from 16 år) att utbilda sig till domare så att vi därmed kan bidra till en bra tävlingsmiljö samtidigt som tävlingskostnaden för föreningens fäktare kan minskas. Alla tävlingsarrangörer i Sverige kräver att varje förening har med sig egna domare i relation till antalet starter i tävlingen.

Det är roligt att döma, man får se mycket bra fäktning och man gör en stor insats för att hålla igång tävlingsverksamheten för barn- och ungdomsfäktningen. Dessutom får man chansen att följa sitt barns och klubbkompisarnas idrottsintresse, träffa stora delar av fäktsverige och utmana sig själv med att lära sig något helt nytt om man inte har dömt eller fäktat förut.

Varje år anordnas i distrikten domarkurser där man får en grundlig teoretisk genomgång av reglementet och chans att öva på en del praktiska moment. Kursen avslutas med skriftligt prov samt en uppdömning på en större tävling. Godkänt resultat på båda dessa delar innebär att man erhåller en domarlicens och därmed är behörig att döma tävlingar i Sverige. Föreningen står givetvis för utbildningskostnaden för våra domarkandidater.

Det finns gott om tillfällen att under året praktisera på vår egen träningstävling Viking Cup och på Sankt Erikscupen (krävs ej domarlicens) när man blivit lite varm i kläderna.

Tala gärna med några av klubbens domare om du vill veta mer, flera av oss har ett helt fäktfritt förflutet:

Mats Svensson This is a mailto link

Harald Pousette This is a mailto link

Stefan Clausen (Ordförande i SvFF:s domarkommission) This is a mailto link

Angelika Gyllenhoff This is a mailto link

Henning Österberg This is a mailto link

För den som vill lära sig mer med en gång: Domarens tecken, Tekniskt reglemente

Alla aktuella fäktregler återfinns på försvarsmaktens fäktsektions hemsida: http://www6.idrottonline.se/ForsvaretsFK-Faktning/FMFaktreglemente/

.

Uppdaterad: 2016-10-05 17:11